Het Museum van Fotografie Fernando Paillet organiseert een portret van de Vlaamse barrok kunstenaar Wilhelm Hendrik Franquinet, 1785-1854. In April 2013 in zijn zetel gevestigd in Caseros, Stad Buenos Aires.



Het Museum van Fotografie Fernando Paillet organiseert een portret van de Vlaamse barrok kunstenaar Wilhelm Hendrik Franquinet, 1785-1854. In April 2013 in zijn zetel gevestigd in Caseros, Stad Buenos Aires.
In het kader van de troonoverdracht van Zijne Majesteit Koningin Beatrix naar haar zoon Zijne Majesteit Prins Willem-Alexander en zijn echtgenote Prinses Maxima, wil het Museum Fernando Paillet eer brengen aan de kunst van de Lage Landen uit de 18de en 19de eeuw. De tentoonstelling zal werken brengen van de Vlaamse barok uit de tijd van Hubert en Jean Van Eyck, Adrien Van den Velde, Jean Weenink, Jacques Van Cost , Joseph Ribera, de Kleine Spanjaard, Louis Carrache, Sebastien Del Piombo, Carlo Dolci, enz.
De tentoonstelling zal aan het Argentijnse publiek een magnifieke serie lithografieën laten zien van de Belgische artiest Wilhelm Hendrik Franquinet die werden gemaakt in Parijs door het bekend lithografisch atelier Chabert in 1822 en 1826. De tentoonstelling ‘Een portret van de Vlaamse Barok’ wil hiermee de vriendschap in de verf zetten tussen Argentinië en de Lage Landen, Nederland en België. Via kunst en cultuur worden de banden tussen deze naties innig bezegeld. Aan de andere kant wil deze tentoonstelling een projectie zijn van de werken, hun relatie en dynamiek van de kunst uit de 16de eeuw met de moderne en creatieve technieken van de 18de eeuw. Een relatie die verder gaat dan een commercieel toeristische uitbreiding van meesterwerken. De drukkunst en de lithografie kan meer zijn dan het veralgemenen van grote werken. Op zich is de lithografie een kunst, een boodschap van meesters naar het volk toe, ook een bewijs van een vriendschapsrelatie, de grootste rijkdom die men kan delen en uitdragen.
De Tentoonstelling wordt getoond in de zetel van het Museum van Fotografie Fernando Paillet, Av Caseros 2739, Parque Patricios, Stad Buenos Aires, Argentinië. Het museum zal geopend zijn elke dag van 16 tot 20 u. De tentoonstelling loopt van 5 april tot 30 mei 2013.

Vernissage op 4 april 2013 om 19 u.
Museo de Fotografia Fernando Paillet
Caseros 2739 Ciudad de Buenos Aires Argentina
Tel. 4 941 5478
www.museopaillet.org
Auspicia: Embajada del Reino de los Paises Bajos en la Republica Argentina / Embajada del Reino de Belgica en Buenos Aires/ VIW, Vlamingen in de wereld / Fundación Cultural Volpe Stessens.

Tentoonstelling: Portret van de Vlaamse Barok uit de 17de eeuw door Wilhelm Hendrik Franquinet.
Portretten van ee Vlaamse artiesten van de 17de eeuw:
Gaspar de Crayer, Adrien Brauwer, A. Francois Vander-Meulen, Hubert et Jean Van Eyck, (Bèlgica); Adriaen Van der Werff, Nicolas Berghem, Philips Wouwerman, Gerard ter Borch Terburg, J. Ruysdael, Adrien Van den Velde, Jean Weenink, Jacques Van Cost (Holanda); Paul Veronese, Michelange de Caravage, Giorgione, Canova, Polidore de Caravage, Sebastien Del Piombo, Carlo Dolci, (Italia); Louis Carrache, Nicolas de Largillière, Joseph Marie Vien, Francois Albane, Frederic Baroche, J. Bassan, Gabriel Metz, (Francia);Gaspard Nestcher, Jean Lingelbach,(Alemania); Angelica Kaufmann,(Suiza); Reynolds, (Inglaterra); Anton Raphael Mengs, Joseph Ribera (de kleine Spanjaard),España

Wilhelm Hendrik Franquinet:
De schilder, tekenaar en fotograaf Willem Hendrik Franquinet nam tekenles vanaf zijn 12de jaar bij de artiest Herreijns. Hij vervolmaakte zijn studie in de Koninklijke Academie van Antwerpen en werd er in 1804 professor. Op zijn 19de werd hij opgenomen in de onderwijzende elite van de Latijnse School van Maastricht. In 1816 e.v. reisde hij Europa rond en radicaliseerde hij zich in Duitsland. Daar werkte hij in Frankfurt am Main als portret schilder. In 1817 vestigde hij zich in Parijs waar hij zich toelegde op de lithografie. Daar realiseerde hij het portret van Hendrik IV en andere religieuze werken. Een van zijn beroemdste lithografie uit die tijd was de Bacanala, in 1821 tentoongesteld in Brussel. Samen met de uitgever Chabert uit Parijs gaf hij het kunstboek uit ‘Kunstgalerijen 17’. Dit werk bestaat uit 99 lithografieën. Volgens getuigen van galerijhouders en verzamelaar was dit werk de belangrijkste cataloog ooit gerealiseerd over de kunst van de 17de eeuw. Het bevat portretten van de Vlaamse Barok periode en hun werken. Het werk reisde naar Londen in 1832 waar het werd tentoongesteld in het Brits Instituut Royal Academy. Daarna reisde het naar de Verenigde Staten waar Franquinet in het kader van de tentoonstelling lezingen gaf aan de Universiteit van Cambridge (USA). Hij bleef hangen in Washington en tekende het protret van de Amerikaanse presidenten John Quincy Adams en William Henry Harrison. In New York maakte hij verschillende daguerrotype van de New York City Hall. Daguerrotype’s zijn de eerste foto’s gemaakt op een koperen plaat, genoemd naar zijn uitvinder Daguerre (1837). Willem Hendrik Franquinet stierf op zijn 70ste in New York.






FUNDACION CULTURAL VOLPE STESSENS. Museo de Fotografía Fernando Paillet
Av. Caseros 2.739. Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Argentina CP 1246. Buenos Aires. Argentina
TEL. 54 11 4 9415478 www.volpestessens.org